Wat is een externe harde schijf? Harde schijven worden in computers gebruikt om het systeem en de data op te slaan. Tegenwoordig is de opslagcapaciteit van de harde schijven enorm toegenomen. Er zijn schijven beschikbaar die wel tot 4GB opslag gaan. Tevens is er de laatste jaren een toename te zien van de zogenoemde SSD schijven.

Deze schijven worden soms ook wel grote flash schijven genoemd. Ze hebben geen draaiende onderdelen, zijn veel sneller dan de traditionele schijven maar hebben over het algemeen wel minder opslagcapaciteit en zijn duurder. Iedere computer dient op zijn minst te beschikken over een harde schijf om in ieder geval het operating system op te installeren.

Wat zijn de nadelen van een interne harde schijf?

Een groot nadeel van een interne harde schijf is dat de bestanden die op deze schijf staan vaak alleen beschikbaar zijn op de computer waar de harde schijf in geïnstalleerd is. Je kunt de data uiteraard wel delen in een netwerk maar wanneer er geen netwerk voorhanden is, dan is de data alleen beschikbaar op de computer zelf. Dit kan lastig zijn wanneer je data wilt delen met anderen.

De interne schijf kapot

Het allergrootste nadeel echter van een interne schijf is dat deze kapot kan gaan. En wanneer dit gebeurt dan kunnen de gevolgen groot zijn omdat de bestanden die op de computer zijn opgeslagen verloren kunnen gaan. Immers, alle bestanden zijn opgeslagen op de interne schijf en wanneer deze kapot gaat, wat zeker niet ondenkbaar is, dan zijn die bestanden niet meer beschikbaar. Iedere computergebruiker zou zich ervan bewust moeten zijn dat harde schijven kapot kunnen gaan. Hierom is het heel erg belangrijk dat de bestanden zowel op de interne schijf van de computer alsook op een externe schijf worden opgeslagen.

Is een externe harde schijf noodzakelijk?

Het antwoord hierop is volmondig ja. Iedere computergebruiker zou zich ervan bewust moeten zijn dat er grote risico’s genomen worden wanneer de data alleen op de computer zelf opgeslagen zijn. Bij verlies van de interne harde schijf is de schade dan vaak niet te overzien. Vakantiefoto’s zijn voorgoed verdwenen, belangrijke documenten zijn weg. Emails die op de computer zijn opgeslagen, zijn verdwenen en het adressenbestand is weg. Kort gezegd: een groot drama.

Dit kan voorkomen worden met een externe harde schijf waar de data als backup op gezet worden. En niet alleen dat, er kan ook gekozen worden om niet één maar twee externe harde schijven aan te schaffen. De eerste wordt dan gebruikt als backup voor de computer, de tweede kan ingezet worden om bestanden die niet altijd gebruikt worden, ruimte in beslag nemen maar wel bewaard dienen te worden, op te slaan. Bijvoorbeeld de vakantiefoto’s. Het kan zijn dat je die niet permanent op de computer beschikbaar wilt hebben maar je wilt ze uiteraard wel bewaren. Een externe harde schijf kopen is dan ideaal.

Welke externe harde schijf kopen?

Er is nogal wat keuze aan externe harde schijven. Zo kan je kiezen voor een traditionele externe harde schijf maar je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een SSD schijf. Deze externe harde schijven hebben geen draaiende onderdelen, zijn supersnel maar hebben wel minder opslagcapaciteit dan de traditionele schijven. Daar komt bij dat een dergelijke flash schijf duurder is. Wanneer je een 512 SSD schijf aanschaft dan ben je al snel hetzelfde bedrag kwijt als een traditionele schijf met 1Tb opslag. Echter, de externe harde schijf 1TB gaat over het algemeen wel sneller stuk dan de SSD schijven.

De traditionele harde schijf

Een externe harde schijf van 1TB of de externe harde schijf van 2TB zijn over het algemeen goede keuzes wanneer een grote opslagcapaciteit gewenst is. Een externe harde schijf kopen is altijd een afweging waar je eisen liggen. Heb je grote bestanden zoals video’s, foto’s in hoge resolutie of 3D ontwerpen dan is een grote externe harde schijf met een opslag van 1 of 2 TB vaak al snel noodzakelijk. Heb je die grote bestanden niet en heb je genoeg aan 512 GB en wil je niet al te veel geld uitgeven dan is een normale HD ook meer dan voldoende. Je bent dan een stuk goedkoper uit dan een flash schijf die al snel twee keer zo duur is.

De SSD schijf

Tegenwoordig zie je steeds meer aanbiedingen voor de SSD schijven. Deze schijven gebruiken flash opslag, hebben geen draaiende onderdelen en zijn supersnel. Die snelheid is vooral merkbaar wanneer de flash schijf als interne schijf op de computer wordt gebruikt. Het operating system werkt dan opeens een stuk sneller. Ook bij het kopiëren van bestanden is de snelheid overduidelijk merkbaar. De flash schijf is zo snel dat je bij kleinere bestanden vaak niet eens hoeft te wachten alvorens het bestand is overgezet op de schijf. Nadeel van de flash schijven is wel dat de opslag capaciteit een stuk minder is. De norm op dit moment is de 256 GB schijf, heb je meer budget dan kan je een 512 GB flash schijf overwegen. Maar dan moet je er wel op rekenen dat er flink in de buidel getast moet worden.

De externe schijf als backup gebruiken

Eén van de meest voor de hand liggende opties om de externe schijf te gebruiken is het maken van een backup. Backups maken is iets dat door velen wordt onderschat en het wordt dan ook te vaak overgeslagen. Een externe harde schijf van 2 TB kan in dat geval echt wonderen doen. Wanneer je één of meer externe harde schijven gebruikt voor je dagelijkse backup dan hoef je je minder zorgen te maken over het verlies van bestanden. Houd er dus altijd rekening mee waar je eisen liggen. Heb je hele belangrijke bestanden die beslist niet verloren mogen gaan, koop dan bij voorkeur twee externe harde schijven om backups op te maken.

Met de externe schijf altijd mobiel

Je kunt de externe harde schijf ook heel goed inzetten als schijf die je altijd voorhanden hebt vol met extra veel data zonder dat je computer helemaal vol komt te zitten. Het grote voordeel van zo’n externe schijf is dan dat je niet online hoeft te zijn om bijvoorbeeld bestanden vanaf de cloud te benaderen. Want de cloud mag dan safe zijn wat betreft de opslag, je moet er wel bij kunnen. En het zal je echt niet gebeuren dat je even geen verbinding hebt en toch bestanden nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je op reis moet voor je werk en je op locatie niet altijd snel of zelfs helemaal geen internet hebt. In dat geval is de externe harde schijf je grootste vriend.

De externe harde schijf aansluiten

Uiteraard is het ook erg belangrijk om te weten welke aansluitingen er op de externe harde schijf en de computer zitten. Wanneer je een externe harde schijf 2TB loopt dan zal er meestal een USB 3 poort op zitten maar het kan ook zijn dat je een Thunderbolt poort wilt hebben voor de aansluiting. Let er in ieder geval op dat je de mogelijkheden van je computer benut en niet de fout maakt door een externe harde schijf 2TB te kopen met een langzamere poort.