Een onderwerp dat vaak gemeden wordt: Soa’s. En het testen erop is helemaal een taboe. Dat terwijl velen van ons de test op een punt in het leven weleens nodig hebben. Zo blijkt ook uit de cijfers. Jaarlijks testen ruim 500.000 mensen zich op Soa’s in Nederland. En zo’n 15 procent krijgt te horen er eentje opgelopen te hebben. Nu zijn de meeste Soa’s gelukkig goed te behandelen, zeker als je ze op tijd opspoort. Maar daarvoor moet je testen.

Laten we eens kijken naar 5 veelgehoorde misverstanden over Soa’s.

Soa van zoenen

Eén van de meest gehoorde misverstanden is dat een Soa is op te lopen door te zoenen. Vooral onder jongeren wordt dit nogal eens geloofd. Toegegeven, als je Soa’s heel breed neemt is een Soa als Herpes inderdaad over te dragen door te zoenen. Maar dit zijn niet de Soa’s die tot problemen leiden. Chlamydia, de meest voorkomende SOA, is niet over te dragen door te zoenen. Dit geldt ook voor Gonorroe, de Soa die op de tweede plek staat. Ook HIV en Syfilis zijn niet over te dragen door zoenen. De WC-bril is trouwens ook niet de manier om Soa’s op te lopen 🙂

Wassen tegen Soa’s

Een hardnekkig misverstand is dat het wassen van geslachtsdelen helpt tegen Soa’s. Dit is klinkklare onzin. Ook met schone genitalia loop je net zo makkelijk een Soa op. Het lijkt er zelfs steeds meer op dat vrouwen die intiem douchen eerder een Soa oplopen doordat de zuurtegraad van de vagina veranderd wordt waardoor er minder weerstand is. Of dit echt zo is zal de komende jaren vast en zeker duidelijk worden, maar feit is dat wassen geen Soa’s voorkomt.

Niets voelen = niets hebben

Een Soa geeft soms klachten maar lang niet altijd. Wacht je op klachten totdat je test dan loop je risico. Een Soa als Chlamydia blijkt in de meerderheid van gevallen geen klachten te geven. Je voelt dus vaak niet dat je deze Soa hebt. Je moet dus zelf het risico inschatten en testen om zeker te weten. Ga nooit af op symptomen!

Testen kan alleen bij huisarts of GGD

De tijd dat je alleen betrouwbaar kunt testen bij huisarts of GGD is verleden tijd. En gelukkig maar! Anonimiteit en gemak spelen bij het testen op Soa’s namelijk een grote rol. Hoe makkelijker het testen wordt, hoe eerder mensen testen. En omdat mensen vaak dus niets voelen van een geslachtsziekte moet testen zo eenvoudig mogelijk zijn. Je kunt tegenwoordig een Soa-test doen via testalize.me. Dit bedrijf biedt laboratoriumonderzoek op afstand aan. De tests liggen inmiddels ook bij tal van apotheken en zelfs bij enkele GGD’s. Je test met dezelfde analyse als bij huisarts of GGD. Maar nu vanuit huis en anoniem.

Immuniteit

Een laatste misvatting is dat als je ooit een Soa hebt gehad je deze niet nogmaals kunt oplopen. Dat er dus immuniteit optreedt. Dit is ook gewoon weer onzin. Een Soa kan je meerdere malen oplopen. En dit gebeurt vaak genoeg. Op Soapoli’s zijn genoeg ‘vaste klanten’ die voor de zoveelste keer behandeld worden.

ingestuurd door: Sofie van der Meer