Iedereen komt in het leven ooit eens oog in oog te staan met het (dak)raamdecoratie-dilemma. Het hóéft natuurlijk helemaal geen dilemma te zijn, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik me er toch meerdere malen flink op heb verkeken.

Al enige tijd ben ik samen met mijn partner op zoek naar een nieuwe woning. Na een tijdje een appartement te hebben gehuurd, zijn we toe aan de volgende stap; een koopwoning! Heel spannend allemaal natuurlijk, en vooral het afstruinen van potentiële woningen op Funda is (vooral in het begin) erg leuk. Stiekem ga je dan toch al wat verder denken bij een woning; hoe zal ik dit inrichten, welke kamer kan het beste worden gebruikt als… En dan komt het; je ziet een stel prachtige ramen en in sommige gevallen prachtige dakramen. Wat gaan we daarmee doen?

(Rol)gordijnen, raambekleding… Help!  

Ik loop graag een beetje op de zaken vooruit en ga dan toch al bedenken hoe ik bepaalde dingen wil inrichten. In onze huidige woning heb ik me ontzettend verkeken op de gordijnen en jaloezieën, wat er dus ook voor heeft gezorgd dat ik dat bij het oriënteren nu voor probeer te zijn. Bij het uitkiezen van de juiste raamdecoratie komt een hoop kijken, denk bijvoorbeeld aan het gebruiksdoel van de kamer. Daardoor weet je ook of de decoratie juist verduisterend moet zijn, dat het echt als decoratie dient of een wat meer isolerende functie heeft. En dan hebben we het nog niet eens gehad over horren om insecten tegen te gaan in de zomer. Want je zult het maar nét zien dat je juist dát bent vergeten. Ah fijn!

Kijk goed naar het gebruiksdoel van de kamer

Het is natuurlijk wel duidelijk dat het gebruiksdoel van de kamer een belangrijke rol speelt in de uiteindelijke keuze voor raamdecoratie. Een kamer die gebruikt gaat worden als opslag- of wasruimte is de kans groot dat je wat ‘simpelere’ raamdecoratie zoekt als wanneer een ruimte als werk- of slaapkamer gebruikt gaat worden. Door mijn ouders werd ik bijvoorbeeld ook nog op de vingers getikt dat het ook zeker in een slaap- of werkkamer op verschillende momenten van de dag te kijken naar de lichtinval. Nu is dit in de zomer makkelijker als in de winter, maar zo kun je ook zien of de zon er fel op staat (waardoor het dus ook heel warm kan worden), hier kun je rekening mee houden in de keuze.

Om de mogelijkheden voor verschillende situaties in kaart te brengen bracht ik een bezoek aan de website van Velux, waar ik handig producten kon filteren op verschillende gebruiksdoeleinden van de kamer en specifieke behoeften. Op deze manier zie je snel welke producten wel/ niet geschikt zijn voor jouw situatie! 🙂

Had jij ook moeite met het kiezen van de juiste (dak)raamdecoratie?