Zit je middenin een verhuizing, of heb je het idee dat er nog iets mist in je interieur? Je kunt gemakkelijk een fijne sfeer creëren in je woning door verschillende lampen op de juiste manier in je woning te plaatsen. In dit artikel leggen we je uit hoe!

Stijl en functie van een lamp zijn van belang

De waarde van een lamp voor de uitstraling van een ruimte kan niet snel worden overschat. Met de juiste verlichting kun je je woning laten stralen. Ben je net verhuisd en op zoek naar een heel aantal hanglampen, plafondlampen en wandlampen kijk dan in de eerste plaats naar de stijl die jou aanspreekt. Daarnaast zul je moeten bepalen wat de functie van een bepaalde lichtbron is. Ook als je een aantal lampen of slechts een exemplaar wilt vervangen of aanschaffen zijn deze twee aspecten van belang. Of je nu een landelijke, klassieke, strakke of moderne inrichting hebt, een geschikte lamp is zeker wel te vinden. Welke functies kunnen verlichtingsmiddelen hebben?

Lamp als werkverlichting

Heb je een studeerkamer of een werkkamer in je woning, kies daar dan voor werkverlichting. Ook wanneer er redelijk vaak aan de eettafel wordt gewerkt, zou je – wanneer je op zoek gaat naar passende lampen – daar moeten kiezen voor redelijk fel licht. Dit kun je het beste realiseren door middel van een hanglamp. Op een bureau kun je helder licht krijgen door te kiezen voor een bureaulamp. Gebeurt het regelmatig dat de kinderen met elkaar hun huiswerk maken aan tafel? Wil jij ook nog goed de krant kunnen lezen aan dezelfde tafel? Ga dan voor een wat bredere hanglamp. Zorg hierbij voor de juiste balans tussen functionaliteit en design. Is de eettafel voor jullie af en toe een werkplek, neem dan een dimmer. Je zult ook vast wel eens romantisch willen dineren of gezellig willen borrelen met vrienden. Uiteraard zit je dan niet te wachten op gigantisch felle verlichting. Kies je voor een dimmer, dan kun je toch gewoon gebruikmaken van een en dezelfde hanglamp. Zo is er voor iedere plek een geschikte lamp te vinden.

Lamp als sfeerverlichting

Wat is een woning zonder sfeerverlichting? Een onmogelijke vraag zul je denken. Je huis moet toch je thuis zijn waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. De juiste lampen zijn hierbij van zeer groot belang. Sfeerverlichting is in de eerste plaats nooit fel. Daarnaast speelt bij dit soort verlichting de kleur van lamp en licht een grote rol. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van verlichting met een terra cotta uitstraling. Ook soft tone gloeilampen geven een ruimte extra veel sfeer. Bij wandlampen en hanglampen is ook een eventuele kap van grote betekenis. Neem je een lampenkap die veel of weinig licht doorlaat? Let ten slotte ook op de reflectie. Schijnt het licht tegen een donkere of lichte muur? Allemaal aspecten die van betekenis zijn wanneer je een bepaalde sfeer wilt creëren door middel van lampen.

Accentverlichting door een lamp

Heb je een heel mooi schilderij waar de aandacht op mag vallen? Wil je je trouwfoto of die schattige foto van je kinderen graag goed in beeld hebben? Kies dan voor accentverlichting. Er zijn diverse wandlampen te koop die je prima kunt gebruiken voor dit doel. Het leukste is natuurlijk als de wandlamp direct passend is bij de inrichting van de ruimte. Gelukkig is er een breed assortiment aan lampen wanneer je op zoek bent naar accentverlichting.

Algemene verlichting door middel van plafondlampen

De plafondlamp is nog niet echt ter sprake geweest. Toch zullen er maar weinig huizen zijn waar deze soort lamp niet te vinden is. Door middel van een plafonnière wordt een kamer gelijkmatig verlicht. Ook zorgen dit type lamp ervoor dat een ruimte groter lijkt. En wat moet je met een afschuwelijke centraaldoos in het plafond? Daar hang je toch ook direct een plafonnière overheen? Dit soort lampen zijn er in veel verschillende kleuren, vormen en modellen. Recht, vierkant, rond of langwerpig, het is allemaal mogelijk. In een toilet en badkamer wordt vaak gebruikgemaakt van een eenvoudig model zoals bijvoorbeeld de “Eglo Planet 1 ” of de “Eglo Ontaneda “. In een woonkamer kan het heel mooi te zijn om te kiezen voor onder meer de “Eglo Almana” of de “Eglo Pawedo”. Dit zijn lampen met een geweldige uitstraling.

Buitenverlichting

Met tuinverlichting geniet je het hele jaar door van je tuin. Het is toch fantastisch wanneer je ook ’s avonds als het donker is. kunt genieten van al dat groen in je achtertuin? Daarnaast is buitenverlichting van belang als het gaat om de veiligheid. Voordat je het weet, struikel je in het donker over een per ongeluk losliggende tegel. Wil je buiten een of meerdere lampen om sfeer en veiligheid te creëren? Kijk ook dan vooral naar jouw eigen stijl. Deze zal vast ook te zien zijn in je tuin. Heel mooi en ook strak is bijvoorbeeld de vloerlamp “Eglo Helsinki”. Kies je hiervoor, neem dan een aantal exemplaren bij elkaar. Op diverse plekken in de tuin zet je deze buitenverlichting in de grond. Je zult versteld staan van de geweldige uitstraling die dit geeft. Wandlampen zijn altijd handig. Zeker wanneer je op warme zomeravonden lang buiten wilt zitten is zo’n soort lamp erg praktisch. Denk hierbij aan onder andere de wandlamp “Eglo City” of de “Eglo Agolada”.

Beveilig je huis door middel van goede verlichting

Je zult de eerste niet zijn die te maken krijgt met een woninginbraak. Afschuwelijk wat een impact dat heeft op je gevoel van veiligheid. Goede lampen voor buiten zijn echt een vereiste als je de kans op een inbraak wilt verkleinen. Je hoeft wat dat betreft heus niet direct diep in de buidel te tasten. Verschillende modellen zijn nog aardig scherp geprijsd. Kies zeker voor een buitenlamp met sensor wanneer je extra beveiligd wilt zijn tegen een woninginbraak. Je kunt dan kiezen uit koud wit licht of warm wit licht. Een aanrader is de lamp “Perel”. Je verkrijgt door middel van deze lamp een zeer helder licht met een vrij brede straal. Dankzij de sensor gaat hij direct branden wanneer er beweging wordt gesignaleerd. Een voordeel hiervan is dat je niet onnodig veel energie verbruikt. De schijnwerper, want zo mag je hem wel noemen, is gemaakt van gehard glas.

Zoals je ziet is er veel mogelijk als het gaat om lampen. Neem niet te snel een beslissing, maar oriënteer je goed. Er is van alles voorhanden en als je de juiste keus maakt, zul je hier jaren plezier (en licht) van hebben.