Moederdag, dé ultieme verwendag? Ja, zeker, maar … bezint eer ge begint. Na een paar maanden rust met de cadeautjes gekte in de drukke decembermaand, komt het volgende kalenderitem er immers behoorlijk rap aan: Moederdag 2017.

Zondag 14 mei is het al zover: de dag waarop al onze lieve moeders, lieve (of minder lieve) schoonmoeders en zelfs oma’s extra omarmd mogen worden, de dag waarop jij op z’n minst je eigen moeder helemaal in de watten kan leggen: Moederdag. Dit is iets wat je uiteraard elke dag zou moeten doen, maar op die ene Moederdag in het jaar wordt er toch nog een beetje extra om gevraagd.

Net zoals het voor de ene persoon bij zijn of haar verjaardag een eitje is om een cadeautje te verzinnen, kan dit bij Moederdag ook zo zijn. Maar wat nu als die speciale vrouw in jouw leven nu net een moeilijk mens is om een cadeautje voor te verzinnen? Wat is nu echt een goed, origineel Moederdag cadeau? Natuurlijk is het belangrijk om iets te verzinnen wat bij jouw (schoon)moeder past, maar waar kan je dan het beste aan denken? Lees snel verder voor wat goede, bruikbare tips voor het juiste Moederdag cadeau.

Ken je moeder

Allereerst is het uiteraard belangrijk om te bedenken waar jouw moeder nu echt van houdt. Hoe kan je haar nou echt een fijne Moederdag geven? Ga eens goed bij jezelf na; waar wordt jouw moeder nu eigenlijk blij van? Verplaats je echt in je moeder. Het is heel makkelijk om iets te geven waar jij persoonlijk blij van wordt, maar als jij haar een chocoladefontein geeft, terwijl je moeder net op dieet is gegaan, dan is dit geen cadeau wat echt aan te raden is.

Dus denk even goed na. Je zou jezelf de volgende vragen kunnen stellen: “waar houdt ze van? Zou ze liever een tastbaar Moederdag cadeau hebben, of liever zoiets als een dagje weg? Is mijn moeder een vrouw die er ontzettend van geniet om helemaal verwend te worden, om met Moederdag echt in de watten gelegd te worden, of wordt ze daar juist kriegelig van en wil ze met Moederdag juist liever iets actiefs doen?”

Tijd voor cadeautjes

Als je deze vragen beantwoord hebt, is het tijd om over het cadeau na te gaan denken. Het belangrijkste voor jouw Moederdag cadeau is dat je moeder kan zien dat je er echt over na hebt gedacht. Dat je iets geeft wat voor haar van betekenis is. Luister eens goed naar je moeder, misschien heeft ze het al wel al een poos over een smoothie maker, maar is jouw moeder niet het type dat zoiets snel koopt. Dit is natuurlijk sowieso al een leuke cadeautip. Ook zou je voor Moederdag eens rond kunnen kijken in je ouders/moeders huis: is er iets kapot? Doet de föhn het bijvoorbeeld niet meer zo goed, of is de keukenweegschaal niet meer zo precies?

Denk ook eens aan iets anders dan de gebruikelijke cadeaus waar je bij Moederdag aan denkt. Houdt je moeder bij een restaurant ontzettend van de chocolade fontein? Die dingen zijn ook gewoon online te koop. Of loopt haar telefoon steeds te hard leeg? Een powerbank is ideaal. Geniet ze ontzettend van wafels? Wafelijzers zijn niet eens heel duur! Tech cadeaus zijn best gaaf met Moederdag.

Verwen je moeder

Nu zou het natuurlijk kunnen dat je dit leest, en denkt: ‘Mijn moeder houdt helemaal niet van zulke cadeaus’. Of dat dit type cadeaus gewoon niet mogelijk is om andere redenen, bijvoorbeeld budgettair. Geen paniek, want je kan op Moederdag ook samen leuke dingen doen. Woon je nog thuis bij je moeder of in de buurt, dan is het een leuk idee om haar te verwennen op die bewuste Moederdag.

Nu denk je misschien: ‘Ja, prima, maar als kind geef je je moeder al ontbijt op bed, moet ik dat nu dan nog steeds doen?’. Ja! Juist nu moet je dat doen. Bedenk eens hoe verrast je moeder zal zijn. Ook heb je nu veel meer mogelijkheden; je bent niet meer afhankelijk van hulp in de keuken, maar kan nu alles zelf. Niet meer te droog geworden brood, zwarte croissantjes en een klef glaasje sinaasappelsap (niet dat dat het ergste is, maar bedenk eens hoe de keuken eruit zag na het maken van dat bewuste Moederdag ontbijt lang geleden…), maar een smaakvol ontbijt, zowel qua eten als qua opmaak. Doe eens iets creatiefs. Maak bijvoorbeeld banaan-ei pannenkoekjes (heel makkelijk maar ontzettend lekker!). Doe er een lekkere smoothie (smoothiemaker, anyone?) bij, goed voor de vitamientjes!

Inmiddels weet je hoe het koffiezetapparaat werkt, wat de precieze baktijd is voor dé perfecte croissantjes en voor het lekkerste eitje, en vergeet vooral niet de keuken mooi schoon achter te laten. Ben je niet zo’n ontbijt mens, of nog belangrijker, is je moeder niet zo’n ontbijt mens? Of wil je gewoon je moeder een heerlijke dag bezorgen? Verras je moeder door haar mee te nemen. Denk hierbij aan brunchen, lunchen of ’s avonds dineren, maar je zou haar ook mee kunnen nemen om iets leuks te gaan doen. Dit hoeft natuurlijk niet perse op die bewuste zondag, maar kan ook later die week, doe vooral wat zij wil.

Geef haar bijvoorbeeld een schoonheidsbehandeling, ga samen naar de kapper, de masseur of nagelstudio, of ga samen iets sportiefs doen. Laat in ieder geval zien dat je tijd voor je moeder vrij wilt maken, en dat je iets met haar wilt doen waar zij van geniet en blij van wordt.

De perfecte Moederdag

Wat eigenlijk door deze hele tekst heen voortdurend naar voren kwam: het maakt niet eens zo heel veel uit wat je geeft, als er maar uit blijkt dat je echt om haar geeft en dat je moeder belangrijk is. En hoe je Moederdag 2017 nou echt een succes kan maken? Geef je moeder, naast het persoonlijke cadeau wat jij verzonnen hebt, een zelfgeschreven gedicht of brief, waarin je schrijft hoe jij je moeder waardeert en als jij eens een keer ‘ik hou van je’ in je brief schrijft, zal je moeder dat op haar beurt extra waarderen.

Kortom, Moederdag 2017 maak jij tot een succes door puur je liefde naar voren te laten komen. Op die manier kan het niet fout gaan! Dan rest hier nog maar 1 ding om te zeggen: een hele fijne Moederdag!