Eens in de zoveel tijd is een kleine verbouwing in je woning geen overbodige luxe. Of misschien sta je, net als ikzelf, op het punt om te verhuizen. Ondanks het goedkoper is om een hoop zelf te doen, is het verstandig om met een aantal dingen rekening te houden.

1. Start met een duidelijk plan

Je bent natuurlijk ontzettend enthousiast en ziet het al helemaal voor je. Maar, je begint al met rennen voor je echt over alles hebt nagedacht. Begin met een duidelijk plan, schrijf op (en teken een plattegrond desnoods) hoe je alles hebben wilt. Reken daarbij ook de tijd die je er nodig voor denkt te hebben. Zo kom je ook onverwachte dingen tegen die je eventueel nog nodig zou hebben. En kom je niet in tijdsnood.

Daarnaast voorkomt zo’n plan een hele hoop frustraties tijdens het klussen! Zo kun je bijvoorbeeld een digitaal lijstje maken waarop je vervolgens je taak kunt aftekenen zodra je deze hebt volbracht!

2. Bestel/ koop je spullen op tijd

Niets is vervelender dan het moment dat je iets wil afmaken, maar je de spullen er nog niet voor in huis hebt. Het is dus handig om vooraf al de benodigde spullen (waarvan je weet dat je ze nodig hebt), in huis te halen zodat je in ieder geval door kunt pakken en niet een moment tegenkomt waarop je niet verder kunt.

3. Trek goede en stevige werkkleding aan

Wanneer je echt flink moet gaan klussen kan het geen kwaad te investeren in goede werkkleding. Engelbert Strauss is een voorbeeld van zo’n aanbieder. Je kunt ervoor van alles terecht om op een veilige en verantwoorde manier aan de slag te gaan om je klus geklaard te krijgen. Bijvoorbeeld het aanschaffen van werkschoenen met stalen neuzen is zeker aan te raden. Het zou toch bijzonder balen zijn als je huisje half-klaar is en jij zit met een gebroken voet toe te kijken terwijl je zelf dolgraag aan de slag wil in je eigen paleis…

4. Werk met passie en geduld

Je bent dan misschien wel geen professionele vakman op klusgebied, maar je kunt toch echt wel een hoop. Zo lang je maar met passie, beleid en geduld aan de slag gaat. Niet alles kan namelijk in een keer perfect gaan, zeker wanneer het aankomt op klussen. Ga niet langer door als je merkt dat je dingen wil gaan afraffelen, hier heb je uiteindelijk alleen maar jezelf mee.

Zorg dus dat je tijdens het werk ook voldoende pauzes neemt en er is een grote kans dat je genoeg hulp kunt regelen zodat je het ook niet in je eentje hoeft te doen (is gezellig!).

5. Doe vooral niet wat je niet kunt

Net als bij punt 4 kun je er niet vanuit gaan dat alles perfect gaat. Je wilt natuurlijk dingen zelf doen omdat het een hoop geld bespaard, maar soms is het toch verstandiger om het een en ander te laten doen door de vakman.  Een goede tip is dus ook dat je van jezelf weet waar je sterke en waar je zwakke punten liggen op klusgebied. Wees verstandig en begin niet aan zaken waar je geen ervaring mee hebt/ waarvan je niet weet hoe het moet. Dit bespaart niet alleen een hoop tijd en gevloek, maar het is het allemaal waard!

Heb je een klus die je zelf niet kunt uitvoeren? Er zijn verschillende websites zoals bijvoorbeeld Werkspot waar je je klus kunt publiceren waar echte vakmannen vervolgens op kunnen reageren. Hoe handig?